Infocesty + reportáže


Dovolená v Polsku - Krakov - reportáž Miroslav Kořínek
Únor 2022

1.den (1.část)
Máme zde nový rok a s ním i nové 🆕 zážitky. Konečně nastal den "D" a hodina "H". V 7h. 🕖 vyrážíme na cestu 🚗. Cíl 🏁 je předem naplánován. Tentokrát si sebou beru posily. Cesta byla 🆗, sem tam nějaká zastávka. V 15:30h 🕞 jsme na místě 🇵🇱.

Fotografie zde:




1.den (2.část)
... a hurá na první průzkum 👀 města. Od hotelu projdeme dvě ulice a je před námi Rynek Glówny - Staré město. V sobotu je tu pořádné mraveniště lidí 👫. Začínáme poznávat zdejší pamětihodnosti a rovnou na nás dýchne ta správná atmosféra 😲 a při setmění o to více. Samo sebou, že také jdeme ochutnat nějakou místní kuchyni 🥪, zapít to polským pivem 🍺 a připít si polskou vodkou Zubrowkou 🍸. Máme se na co těšit 🤩.

Fotografie zde:




2.den (1.část)
Po hotelové snídani ☕️ vyrážíme pěšky 🦶 na celodenní pobyt na hrad 🏰 Wawel. Slunečné počasí ☀️ s modrou oblohou naznačuje skvělý den, i když dopoledne je pěkně mrazivé ❄️. Míjíme kostel u hotelu, potom Jagelonskou univerzitu a už se dostáváme do podhradí. Nepatrný výstup ↗️ a jsme na nádvoří. Postupně procházíme všemi zákoutími hradu, fotíme 📷 a užíváme si krásného počasí. Postupem času přibývají další návštěvníci 👫👫. Z hradeb pozorujeme podhradí s řekou Wislou. Poté co jsme navštívili i některé vnitřní prostory, se sami vydáváme do podhradí k řece a na skok zajdeme i na druhý břeh. Zpět 🔙 do historického centra se svezeme tramvají 🚊. Najdeme si stylovou hospůdku a odměníme se večeří 🥘 a pivem 🍺.

Fotografie zde:




2.den (2.část)
Z vnitřních prostor hradu jsme navštívili Reprezentační královské komnaty, Historii Wawelu s částí podzemí, ale hlavně Katedrálu s královskými hrobkami, kryptou a věží se Zykmundovým zvonem. Katedrála je nádherná, ale je zde přísný zákaz focení, takže jen foto zvonu. Přidávám odkaz a můžete se podívat.
www.katedra-wawelska.pl

Fotografie zde:




3.den (1.část)
Dnešní celodenní výletování se skládá ze dvou 2️⃣ témat. Počasí ☀️ nám přeje, tak jdeme na to. Dopolední část je věnována moderní architektuře Krakowských kostelů ⛪️. Nejprve navštěvujeme Sanktuarium Bożego Miłosierdzia. Velice zajímavá stavba. Nahlédneme 👀 do kaple, baziliky a také se pokocháme výhledy z věže, kde je vidět opodál další moderní areál.
www.milosierdzie.pl

Fotografie zde:




3.den (2.část)
Asi po 2️⃣km přesunu jsme v dalším moderním areálu - Sanktuarium Świętego Jana Pawła II Wielkiego. Jiný styl stavby a opět zajímavý. Po venkovním focení 📷 mrkneme 👀 do útrob kostela, kde je vystaveno sukno Papeže Jana Pavla II., které měl na sobě v době spáchání atentátu na jeho osobu. Opět je zde vyhlídková věž, na kterou mohou předem objednané skupiny, takže máme smůlu 😢. Alespoň si to vynahradíme v místní kavárně při kávě a dortíku 🍰 - kremówka papieska.
www.sjanpawel2.pl

Fotografie zde:




3.den (3.část)
Po dopoledních návštěvách kostelů ⛪️ se přesouváme na plánovanou návštěvu Osvětimi, abychom na vlastní oči 👀 viděli hrůzu, bolest, utrpení, ... Více asi není potřeba psát. Prohlídku koncentračního tábora si můžete zakoupit buď s průvodcem v několika jazycích (čeština je málo, spíše asi v létě) nebo si jen rezervovat termín a čas a prohlédnout si vše sami bez průvodce. My byli bez průvodce. Začíná se v táboře Auschwitz I.
www.auschwitz.org

Fotografie zde:




3.den (4.část)
Po prohlídce tábora Auschwitz I. se přesunete, buď sami nebo pomocí kyvadlové dopravy, do tábora Auschwitz II – Birkenau. I zde na vás dýchne ta hrůza, která se tu odehrávala.
www.auschwitz.org

Fotografie zde:




4.den (1.část)
Po snídani 🍳 proběhla porada, jak naložíme s dnešním dnem = rozhodnuto, bude to netradičně, jinak 🤨. Počasí zase na objednávku ☀. Odvážíme auto na P+R parkoviště a v rámci parkování využíváme pro přesuny celý den tramvaje 🚊. Průběžné foto 📷 z celého dne jsou zde - tramvaje, polská 🇵🇱 architektura z dob socialismu, noční hrad 🏰 Wawel a zakončení dne famózní večeří 🥩 a pitím 🍺🍸.
www.chlopskiejadlo.pl

Fotografie zde:




4.den (2.část)
Nejprve jsme zavítali do kdysi socialistické části Krakówa a navštívili muzeum Nowej Huty včetně bungru pod muzeem. Byli k vidění velmi raritní kousky, které pamatuji i já. Následně jsme se pěšky přemístili do dalšího podzemí patřící též pod muzeum. V úterý jsou vstupy zdarma, tak to bylo milé potěšení.
www.muzeumkrakowa.pl/oddzialy/muzeum-nowej-huty

Fotografie zde:




4.den (3.část)
Odpoledne jsme změnili žánr a vydali se za letadélkama 🛩 do muzea polského letectví. Měli jsme to po cestě a v úterý také vstup zdarma. K vidění je mraky letadel všeho druhu a dalších exponátů jak ve vnitřní, tak vnější expozici. Pro velké fandy doporučuji navštívit Shop, kde si určitě přijdou na své.
www.muzeumlotnictwa.pl

Fotografie zde:




5.den (1.část)
Klasickou opakující se snídaní 🍞☕️ nám začíná další den pobytu. Počasí 🌥 by se mělo trochu pokazit, tak uvidíme. Dnešní plán je připraven. Začínáme dopolední couračkou 🦶 po Krakówě. Chceme navštívit obranné zdi a Barbakan, ale v zimních měsících není otevřeno 😢. A tak kličkujeme uličkami sem a tam ↔️. Nakoukneme 👀 do Mariánského kostela ⛪️, poslechneme si trubačskou fanfáru.
www.mariacki.com

Večeři 🍛 a pivo 🍺 si pak dáme v restauraci U Babči Maliny, kterou jsme dopoledne objevily (ul. Szpitalna 38). Interiér zcela zvláštní, ale jídlo výborné. Dal jsem si žurek se zemniaky a klbásou a staropolský guláš v chlebu.
www.kuchniaubabcimaliny.pl

Fotografie zde:




5.den (2.část)
Během dopoledne jsme ještě navštívili Rynek Podziemny, nacházející se pod Rynkem Glownym. Super 👍 podívaná včetně interaktivních prvků, kdy se dozvíte o historii Krakówa. Dokonce došlo i na vážení ⚖️ mé osoby, kdy obdržíte z váhy lístek s údaji ve starých měrných jednotkách, které pak naťukáte na klávesnici a dozvíte se výsledek. No nějaké to deko mi to přidalo 😂, asi ta dobrá polská 🇵🇱 strava. Mimochodem Rynek Podziemny byl vystavěn nedávno a to v letech 2️⃣0️⃣0️⃣5️⃣ - 2️⃣0️⃣1️⃣0️⃣.
www.muzeumkrakowa.pl/oddzialy/rynek-podziemny

Fotografie zde:




5.den (3.část)
Odpoledne patřilo zlatému hřebu dne - Solný důl Wieliczka. Vstupenky jsme měli rezervované už z ČR. Téměř 3️⃣ hodinová prohlídka měla své kouzlo. Vstoupili jsme za denního světla a vyfárali za tmy. Hned na začátku si dáte sestup ↘️ po cca 2️⃣5️⃣0️⃣ schodech. Projdete mraky štol, komnat, svatyní. Celkem sestoupáte na 3️⃣ etapy cca 7️⃣5️⃣0️⃣ schodů a dostanete se na cca -135m pod zem. Nebojte, zpět na povrch vyfáráte výtahem. I když se prohlídka neprovádí v ČJ (možná během léta ano), tak i v polštině se dá porozumět. Nebo si můžete prohlídku koupit v jiném světovém jazyce.
www.kopalnia.pl

Fotografie zde:




6.den (1.část)
Dnešní den začíná malou snídaňovou ☕️ obměnou. O ½ hoďky jsme si pospali 😴 déle. Důvodem byl vzdálenější celodenní výlet. Dnes prvně máme špatné počasí 🌧. Už v noci pršelo a foukal silný vítr. Dopoledne déšť ustal, vítr ne. Nám to bylo ale jedno, protože jsme se jeli schovat do podzemí ⬇️ – Kopalnia Bochnia = Solný důl Bochnia, ležící cca 4️⃣5️⃣km východně od Krakówa. Nákup vstupenek byl opět řešen s předstihem z ČR 🇨🇿. Trasa je zvolena, čeká nás cca 4️⃣ hodinová prohlídka, cca 7️⃣0️⃣0️⃣ schodů. Hned na úvod sjedeme do podzemí důlním výtahem. Po úvodní pasáži nás svezou důlním vláčkem více do nitra štol. Následuje několik nachozených kilometrů štolami a komorami s polským výkladem doplněným multimediálními efekty. Nemá to chybu. Během prohlídky sestoupáme ↘️ po schodech o několik metrů níže, kde se klikatí další štoly. Větší dávka schodů (cca 310) nás teprve čeká. Nejprve dolů do obrovských prostor, které slouží i k jiným účelům. Po jejich prohlídce nás převezou prámem a je otočka zpět. Vracíme se přes velké prostory, kde je možno se občerstvit a vystoupáme oněch 310 schodů vzhůru ↗️. Přes úvodní štoly se vracíme na začátek prohlídky, kde výtahem vyfáráme na zemský povrch. Úchvatné, nádherné, prostě WAU 👍. Jde o trochu jiné pojetí než je důl Wieliczka. Po návratu na hotel se jdeme patřičně odměnit.
www.kopalnia-bochnia.pl

Fotografie zde:




6.den (videa)
Videa zde



7.den (1.část)
Je před námi poslední celý den v polském 🇵🇱 Krakówě. Nejprve vyrážíme 🦶 do Židovské čtvrti Kaziměř. Navštívíme Starou synagogu, projdeme pár uliček a něco nafotíme 📷.
www.muzeumkrakowa.pl/oddzialy/stara-synagoga

Fotografie zde:




7.den (2.část)
Asi 1️⃣,5️⃣km dále, za řekou Wislou, je Fabryka Oskara Schindlera. Další zajímavé a silné místo, které si návštěvník prochází v klidu sám. Prohlídka zabere cca 1 - 1,5 hodiny. Samozřejmě je co fotit 📷 a na co se dívat 👀.
www.muzeumkrakowa.pl

Fotografie zde:




7.den (3.část)
Pár fotek 📷 nakonec. K snídani bývaly i palačinky 🥞. Po Krakówě jsme se občas pohybovali vlastním autem 🚗. Provoz je tu hustý. Vyzkoušeli jsme i zdejší tramvaje 🚊 a za mě asi nejlepší volba pro cestování po městě. Odpoledne jsme znovu navštívili na lehký oběd Kolibu na Malém Rynku. Následoval nákup suvenýrů a dárků 🎁 v Sukiennici a při té příležitosti jsem natočil 🎥 kolonu kočárů. Na poslední večeři jsme se vydali do hospůdky Chłopskie Jadło, kde jsme byli v úterý a moc se nám tam líbilo a jídlo bylo luxus. Jenže tentokrát přišlo velké zklamání 😠. Na úvod vše klapalo, jídlo dobré. Po jídle si nás 4️⃣0️⃣ minut nikdo ani nevšiml. Tříčlenná obsluha, jiná než minule, to měla nějak na háku. Když už se uráčili, vzteky 😡 jsme zaplatili a šli pryč. Takhle nám na závěr našeho pobytu udělali černou tečku ⚫️. Jinak se nám Kraków moc líbil i přes to, že jsme tu byli v únoru, protože nám počasí moc přálo. Naplánované turistické cíle a výlety jsme stihli všechny 👍. Kdo tu už byl, nám dá asi za pravdu, kdo tu ještě nebyl, jeďte se podívat.

Fotografie zde:




8.den
Tak a je konec 😢. Týden utekl jako voda. Po poslední snídani 🥖 balíme kufry 🧳, provedeme Check Out a v 8:45h. vyrážíme z Krakówa domů. Celá cesta proběhla úplně v pohodě 🆗 a od 16h. jsme doma. BYLO TO KRÁSNÉ. Nezbývá než čekat na další ❓❔❓ Na závěr pár vypůjčených fotografií z internetu.

Fotografie zde:




Dále doporučujeme – osobně jsme navštívili (mimo cíle v reportáži):
a) Dílna a muzeum vitráží (interaktivní)
b) Kopec Kościuszko (panorama města – muzeum vojenského stratéga)
c) Czartoryského muzeum (Rembrant)
d) Návštěva Kazimierzu (židovská čtvrť – s hotelem Ester)
e) městská tržnice (u hotelu Indigo)